kirsema se täällä höpöttelee jotain ihan muuta kuin koruja ja mökkitarinoita :)

Jos haluat höpötellä takaisin, niin se onnistuu kommentoimalla tekstin alaosassa, joten ei muuta kuin höpöttelemisiin!

torstai 10. heinäkuuta 2014

Elias Lönnrotin jalanjäljilla :)

Tulipa tehtyä matka mökille hieman mutkien kautta, mutta ei pahasti. Kerrankin kun päästiin ilman kissaa ajelemaan, niin tultiin mutkatien kautta ja samalla käytiin katsomassa Paikkarin torppa, joka on Eliaksen lapsuuden koti ja tämän jälkeen matka jatkui Lammintalolle, joka on Eliaksen vanhuudenkoti. Välivuodet hän oli opiskelemassa ja harjoittamassa ammattejaan muualla. Ja tietenkään ei ollut kameraa mukana, joten kuvat on otettu kännykkäkameralla.


Elias Lönnrot (joskus muodossa Lönnroth, 9. huhtikuuta 1802 Sammatti – 19. maaliskuuta 1884 Sammatti) oli Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan, ja Kantelettaren kokoaja, kielentutkija, lääkäri ja suomalaisen kasvitieteen uranuurtaja. Lönnrot oli suomen kielen uudistaja, useiden sanakirjojen toimittaja ja ensimmäisen suomenkielisen aikakauslehden kustantaja sekä toimittaja. Hän julkaisi useita kansaa valistavia terveys- ja tiedejulkaisuja. - Wikipedia



Paikkarin torppa on Sammatissa sijaitseva Suomen kansalliseepoksen Kalevalan kokoajan Elias Lönnrotin lapsuudenkoti.
Paikkarin torppa rakennettiin Valkjärven rannalle noin vuonna 1800 ja siinä asui räätäli Fredrik Johan Lönnrot perheineen. Elias-poika syntyi torppaan neljäntenä lapsena vuonna 1802. Hän asui Paikkarin torpassa vuoteen 1814 saakka, jolloin lähti kouluun Tammisaareen.
Paikkarin torpassa on esillä Lönnrotiin liittyvää esineistöä, muun muassa Lönnrotin kehto sekä hänen käyttämänsä kantele. - Wikipedia


Paikkarin torppa
torppa edestä ja opas
tahko
torppa takaa
aitta
kantele
seinäkello
kahvimylly
ruokailuvälineitä
sakset
hattuja
sänky ja tuoli
Elias Lönnrotin (1802-1884) vanhuudenkoti Lammintalo sijaitsee Sammatin Haarjärven kylässä vain neljä kilometriä Paikkarin torpalta. Talo on kiehtova yhdistelmä vanhaa savupirttiä ja 1800-luvun säätyläiskotia.
Lammilla on nähtävillä Elias Lönnrotin aikaista ja hänelle kuulunutta esineistöä. Sekä talossa että sen ympäristössä voi helposti aistia Lönnrotin aikaisia tunnelmia! Taloon vie historiallinen, Lönnrotin rakennuttama tie, joka kapuaa 127 metriä korkealle Pekkarinmäelle. Tie itsessään on kokemus. Linja-auton maksimipituus tällä reitillä on 12,5 metriä.
Lönnrot asui Lammintalolla vuosina 1876 -1884. Siellä valmistui muun muassa Lönnrotin kolmas suurtyö, suomalais-ruotsalainen sanakirja, vuonna 1880. Lammintalo on yhdessä J.L. Runebergin kotitalon kanssa Suomen ensimmäinen henkilöhistoriallisista syistä rakennussuojelulailla suojeltu rakennus, ja se on pihapiireineen nimetty valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. - Länsi-Uudenmaan museot

Harmi, kun ei päästy Lammintaloon sisälle lainkaan, kun ei ollut auki, mutta tässä muutama ulkokuva ja saunarakennus vähän matkan päässä.
Lammintalo
Lammintalo
sauna
Sai muuten poika pois kipsin kädestä, taisi siihen mennä kahdeksan viikkoa. Rannetukea npitää vielä käyttää ja viikon päästä alkaa kuntouttamaan/jumppaamaan/vahvistamaan lihaksia kädessä. Ja poika on riemuissaan, ensimmäinen pyöräreissunkin kävivät isännän kanssa kokeilemassa. Siitä se lähtee :)

Mukavaa päivän jatkoa!

- kirsema -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistaja sekä käynnistä. Tervetuloa myös uudelleen!